Wat is het verschil tussen bloem en meel

Meel is vermalen graan. Het meest bekend zijn tarwebloem en tarwemeel. Van elke graansoort kan meel en bloem worden gemaakt. Denk hierbij aan rogge, spelt, mais en boekweit.

Meel is een graansoort die vermalen is. De onderdelen van de korrel blijven grotendeels behouden waardoor alle voedingsstoffen er nog inzitten. Meel is daardoor ook heel voedzaam. De structuur van meel is grover dan bloem, dit komt omdat de zemelen en kiemen er nog in zitten. Bloem wordt gemaakt van het binnenste deel van de graankorrel, de meelkern. Alle andere stoffen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen uitgezeefd, waardoor er een wit graanpoeder overblijft.

In Nederland geven we ze namen

In Nederland gebruiken we namen voor bloem: tarwebloem, patentbloem, roggebloem, maisbloem, speltbloem en boekweitbloem. In Frankrijk worden verschillende soorten tarwebloem aangeduid door de hoofdletter T met daarachter een getal. Dit getal staat voor het asgehalte in de bloem. Hoe lager het getal, dus hoe meer grove delen (zemelen) van het meel uitgezeefd worden, hoe lager het asgehalte zal zijn. Naar mate het cijfer hoger wordt neemt het asgehalte toe.

Wij gebruiken voor onze broden verschillende soorten bloem en meel. Soms een combinatie van meerdere bloem- en meelsoorten. Door het combineren krijgen sommige broden een mooiere structuur en een vollere smaak.

Wij gebruiken T45 (tarwebloem), T65 (biologische tarwebloem), T80 (biologische tarwebloem), T130 (biologische roggebloem), T150 (volkoren-tarwemeel) en T170 (volkoren-roggemeel). Dit zijn Franse bloem- en meelsoorten van Minoterie Girardeau. Een molen in de buurt van Nantes, die zich heeft gespecialiseerd in het maken van o.a. traditionele en biologisch meel en bloem. Alles zonder enige toevoeging van meelverbeteraars.

De Molen is opgericht op 10 september 1895 en werkt volgens twee verschillende maalprincipes. De eerste is traditioneel op de vlakmolen. Voordeel van de vlakmolen (molenstenen) is dat meel en bloem meer kleur aan het brood geven. De tweede is volgens het moderne cilinder principe. Hierbij worden de bloem en meel fijner van granulaat en geven ze meer volume aan de broden.

Related Posts

Leave A Comment